Site Overlay
Courgette bewaren

Courgette bewaren

Courgette bewaren doe je het beste buiten de koelkast, maar bij voorkeur wel op een koele plek.

Het is een groente die steeds vaker in de keuken bij ons gebruikt wordt, want deze groente is erg veelzijdig en gezond. Dat zijn dus twee criteria die al aangeven dat deze groente niet zomaar steeds populairder wordt.

Veel gerechten die met een courgette gemaakt worden, kunnen na het bereiden, en eten natuurlijk, ook nog goed bewaard worden. Dan wel in de koelkast.

Belangrijk bij het bereiden en bij het bewaren is wel dat de courgette vers gekocht wordt. Bij de groenteboer zal dat niet een groot probleem zijn, maar bij sommige supermarkten moet je wel even goed zoeken voordat je een vers exemplaar hebt gevonden, zonder dat een minder mooie o soms zelfs rotte delen aan de groente zit.

Een tip van ons, koop gewoon de courgette niet als deze er niet vers uitziet. Je proeft het namelijk meteen, en daarbij maakt de bereidingsmethode niet eens meer uit.

Controleer de courgette dus altijd bij het kopen, en kijk ook meteen of het kroontje er nog op zit. Want is het kroontje er niet meer op, dan is dit meestal eraf gehaald om te verhullen dat de groente niet echt vers meer is.

Houdbaarheid courgette

Courgette, mits deze natuurlijk vers was toen je de groente kocht, kun je op een koel plek nog een dag of zes bewaren. Bij kamertemperatuur 4 tot 6 dagen.

Courgette, in blokjes plakjes of per halve courgette om later te vullen, is een groente die je prima kunt invriezen. Dan is de groente tot wel 12 maanden houdbaar.

Ontdooien doe je dan overigens bij voorkeur in de koelkast, zodat de groente langzaam kan ontdooien.

Courgette bewaren

Al eerder schreven dat courgette bewaren bij voorkeur op een koele plek moet. We bedoelen daar echter niet de koelkast mee.

Enerzijds is de groente wat gevoelig voor deze kou, anderzijds moet courgette altijd nog even narijpen. Dat komt omdat de groente eigenlijk niet helemaal rijp geoogst wordt.

Door deze op de fruitschaal of op een koele plek te bewaren, kan de groente dus nog voldoende narijpen. Dit narijpen gebeurt bij een temperatuur van minimaal 12 graden. De kelder of een schuur zijn ideaal, de koelkast is veel te koud. Door de koude koelkast kan de smaak van de courgette, oftewel het narijpen van de groente, zich niet voldoende ontwikkelen.

Wil je de groente invriezen, laat de groente in dat geval eerst nog een aantal dagen bij kamertemperatuur narijpen. Dat komt na het invriezen en ontdooien de smaak alleen maar ten goede.

Courgette invriezen

Courgette invriezen is een prima bewaarmethode als je deze groente langer wilt bewaren. Schil echter de courgette niet voor het invriezen, maar laat de schil gewoon zitten.

Het is gezonder, maar de smaak is beter met schil.

Deel ons op social media