Site Overlay
Bloemkool Bewaren

Bloemkool bewaren

Bloemkool bewaren kan op de juiste manier de bewaartijd van deze groente verlengen. Op de verkeerde manier bewaard kan de groente heel snel bederven.

De meeste gemaakte fout is het lossnijden van de roosjes, en de roosjes bewaren. Bloemkool is natuurlijk een vrij grote groente en neemt dan ook bijzonder veel ruimte in beslag in de koelkast. Als je de bladeren, de steel, en de stronk er vanaf kunt snijden neemt de kool ineens veel minder ruimte in beslag.

Dit, of de bloem in roosjes snijden, is dus de verkeerde methoden om de kool te bewaren. Want door het wegsnijden van de stelen en de bladeren zal de groente sneller zacht worden, en sneller bederven.

Houdbaarheid bloemkool

Verse bloemkool kun je in de koelkast nog een dag of 6 tot 7 bewaren, mits je de bladeren en de stronk aan de kool laat zitten.

Snij je deze van de kool, dan is de bewaartijd ineens nog maar drie dagen in de koelkast.

Buiten de koelast kun je de hele verse bloemkool één tot twee dagen bewaren.

Vaak zie je in de supermarkt bloemkolen liggen die niet helemaal meer wit zijn, maar grijze of zwarte puntjes bevatten. Soms wat meer, en soms wat minder.

Deze zijn dan niet helemaal meer ver. Die grijze of zwarte puntjes kun je er met een schilmesje simpel vanaf schrapen of snijden, en de bloemkool kun je gewoon eten. Een dergelijk bloemkool kun je met blad er nog aan, nog een dag of vier tot vijf bewaren.

Gekookte bloemkool kun je, mits afgedekt, nog tot maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.

Ingevroren kun je verse bloemkool tot 12 maanden in de vriezer bewaren. Daarbij moet je er wel vanuit gaan dat de kool binnen 2 tot 3 dagen na aankoop in de vriezer is ingevroren.

De voorverpakte bloemkool uit de vriezer in de supermarkt blijft doorgaans nog een maand of zes goed, maar voor de zekerheid altijd de THT-datum op de verpakking controleren. Koop je dergelijke bloemkool, zorg dan dat de ingevroren kool niet ontdooit onderweg naar huis. Ontdooide bloemkool kun je niet nog eens invriezen.

Bloemkool bewaren

Je leest vaak dat je een bloemkool in plastic moet verpakken en dan in de koelkast moet bewaren, of dat de bloemkool met de onderkant naar beneden in de koelkast moet liggen. Beide is natuurlijk niet aan te raden.

Groenten moet je zoveel mogelijk niet in plastic verpakken, en al helemaal niet in de koelkast. Groente gaat zweten in plastic en door het vocht versneld rotten.

Leg bloemkool ook niet in de groentelade, want die vangt vaak extra vocht op. Bloemkool bij voorkeur op de onderste plank in de koelkast leggen, vrij van andere producten. Dus niets tegen de bloemkool aanleggen en niets en op of eronder leggen.

De temperatuur in de koelkast moet maximaal 5 graden bedragen, en minimaal 2 graden.

En vergeet niet om de bladeren er gewoon aan te laten. Dit verlengd de periode dat de kool goed blijft.

Bloemkool invriezen

Wil je bloemkool langer dan zeven dagen bewaren, of is de bloemkool goedkoop, dan is invriezen de perfecte bewaarmethode.

  1. De bloemkool in roosjes snijden, en de roosjes goed wassen.
  2. Water in een grote pan aan de kook brengen en de roosjes voorzichtig in het kokende water doen. 3 Minuten laten blancheren, en dan direct afgieten. Onder koud stromend water houden zodat het kookproces gestopt wordt. Daarna zoveel mogelijk laten uitlekken en eventueel afdeppen met keukenpapier.
  3. De roosjes verpakken in diepvrieszakjes of diepvriesbakken, luchtdicht afsluiten, en voorzien van een label met daarop bloemkool en de datum van invriezen.
  4. Vervolgens 24 uur laten invriezen bij minimaal -18 graden.

Deel ons op social media