Site Overlay
Appels bewaren

Appels bewaren

Appels bewaren kun je het beste in de koelkast. Zo voorkom je dat de appels snel uitdrogen en de huid rimpels kan krijgen.

In onze huizen is het vaak bijzonder warm, en dat ligt niet altijd aan het warme zomerweer met hoge temperaturen. Ook in de winter hebben we normaal gesproken de kachel aan staan.

Daardoor neigen appels snel uit de drogen, en worden daardoor snel melig. Als je de appels in de groentenlade of in een plastic zak in de koelkast bewaard of, als je daarover de beschikking hebt, een kelder, droogt dit fruit minder snel uit.


Waar je appels ook bewaard, hou ze uit de buurt van bananen. Als je appels naast bananen bewaard zullen de appels veel sneller bederven. Overigens moet je bananen nooit in de koelkast bewaren.

Heb je een appel met een plekje of een rottend stukje? Dan hoef je niet de hele appel weg te gooien. Je kunt de plekjes er met een schilmesje simpel vanaf snijden. De rest van de appel kun je nog prima eten.

Houdbaarheid appels

De meeste appels die we kopen, tenzij je natuurlijk zelf een appelboom in de tuin hebt staan, worden in het seizoen geoogst en daarna bewaard in grote koelhuizen.

De appels die je dus, bijvoorbeeld, in maart koopt komen gewoon uit een dergelijk koelhuis. Daardoor lijkt het alsof de appels net geoogst zijn.

Zodra het fruit niet meer gekoeld wordt, begint ook het bedervingsproces. De appels beginnen dus uit te drogen en langzaam te vergaan.

Normaal gesproken kun je appels slechts enkele weken op kamertemperatuur goed houden, en langzaam aan drogen de vruchten uit.

Appels die in een koelhuis bewaard worden kunnen welk een jaar bewaard worden. De koelkast is een soort koelhuis, maar is in de regel ietwat vochtiger.

Appels die je in de koelkast bewaard worden, en vers gekocht zijn, kunnen nog een week of 3 tot 4 bewaard worden.

Buiten de koelkast, en dat is dan nog afhankelijk van de kamertemperatuur, kunnen appels slechts 3 dagen tot 1 week bewaard worden. En dan beginnen de appels al behoorlijk uit te drogen en meliger te worden.

Appels bewaren

Appels kun je dan ook het beste bewaren in de koelkast. In de groentelade of 1 open plastic zak op de onderste plank.

In beide gevallen moet je wel regelmatig de appels bekijken en controleren of er geen rotte plekken aan een appel ontstaan. Ligt een rotte appel bij nog niet aangetast appels, dan zullen deze snel ook rottende plekken kunnen gaan vertonen.

Vandaar ook het spreekwoord over een rotte appel.

Geschilde appels of appelstukjes kun je in de koelkast nog 1 tot 2 dagen bewaren. Maar dan wel in een afgedekt bakje.

Appels invriezen

Appels invriezen? Ja zeker dat is mogelijk, maar wel onder voorwaarden. Een hele appel kun je niet invriezen.

  1. De appels goed wassen, schillen, en ontdoen van het klokhuis. In partjes of stukken snijden.
  2. Sprenkel er wat citroensap over om het bruin worden te voorkomen.
  3. Verpakken in diepvrieszakjes of diepvriesbakken, en voorzien van etiket met naam en invriesdatum.
  4. 24 Uur invriezen bij minimaal minus 18 graden.
Deel ons op social media