Honing bewaren, en daarbij maakt het niet veel uit om welke soort honing het gaat, doe je bij voorkeur bij een temperatuur van ongeveer 12 graden.
En ook niet kouder bewaren, want dat kan nadelig zijn voor de smaak en textuur zijn.
Soms kan bij kamertemperatuur de honing versuikeren, de meeste mensen gooien de honing dan weg, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt de honing nog gewoon eten, maar het ziet er niet echt mooi uit.
Het versuikeren komt eigenlijk door verkeerd bewaren. Verwarm simpel wat water in een steelpan, en zet de pot honing daar in. Wel de deksel eraf doen.
Het water verwarmen, maar niet laten koken. De honig wordt nu weer vloeibaar.
Houdbaarheid honing
Meestal kijk je naar de datum op de verpakking. Dat is immers de datum waarop staat tot wanneer het product ten minste houdbaar is.
Honing bederft eigenlijk nooit, maar de producent is verplicht er een datum op te zetten.
Bij honing is de tenminste houdbaar datum dus niet een ongeveer datum dat het zal bederven, de honing blijft tot lang na deze datum goed.
Honing bewaren
Honing bewaren doe je in een goed afgesloten pot, dus de deksel goed dicht draaien, en het liefst bij 12 graden.
De kelder zou dus goed zijn, maar dat heeft natuurlijk niet iedereen. Daarom is kamertemperatuur het beste, want in de koelkast is het echt te koud.
Bij voorkeur ook niet direct in licht, en vooral niet in direct zonlicht. Dus het beste in het keukenkastje bewaren.
Door het licht kan de smaak van de honing verminderen. En bij een niet goed afgesloten pot kan er ongedierte mee gaan smullen, en er kan zuurstof bij de honing komen. Door de zuurstof kan de smaak en de textuur worden aangetast.
Honing invriezen
Honing die gebruikt is een taart, cake, of in een ander gerecht, kun je mee invriezen.
Ook honing zelf kun je gewoon invriezen, maar er is voor het invriezen eigenlijk geen goede reden, omdat honing al heel lang houdbaar is.