Site Overlay
Koffie bewaren

Koffie bewaren

Koffie bewaren doe je het beste in de pakking waarin de koffie verkocht werd. Wel is het natuurlijk zaak om de verpakking luchtdicht te houden, maar overpakken in een voorraadbus is eigenlijk niet nodig totdat de verpakking geopend wordt.

Dan kan het snel gaan met de koffie, omdat verschillende invloeden van belang kunnen zijn om de koffie smaakvol te houden.

Vooral vocht kan desastreus zijn voor koffie, want er is niet erger wat geur betreft, dan nat geworden koffiebonen of nat geworden gemalen koffie.

En ja, er zit wat smaak betreft wel degelijk verschil in koffie die gezet werd van gemalen koffie uit een pak, en van vers gemalen koffiebonen. Zodra je dit zelf geprobeerd hebt, zul je als koffiekenner duidelijk het verschil merken.

En dat begint als bij de geur als je koffie aan het zetten bent.

Houdbaarheid Koffie

Vers gezette koffie kun je het beste bewaren in een warmhoudkan. De smaak blijft beter doordat koffie die op een warmhoudplaat staat, langzaam vocht verliest door verdamping. Bovendien kan de koffie ietwat aanbranden.

Gemalen koffie, mits luchtdicht verpakt, kun je lang bewaren. Eigenlijk onbeperkt. Vandaar dat er nagenoeg nergens meer een datum opstaat tot wanneer de koffie houdbaar is.

Dat is dus hetzelfde als bij koffiebonen, maar er zit wel een verschil tussen. Gemalen koffie wordt eerder nat, en verliest makkelijker geurstoffen en smaakstoffen dan koffiebonen.

Ons advies is dat gemalen koffie die niet meer afgesloten zit in de originele verpakking, na een half jaar tot 8 maanden weggegooid kan worden. Hoewel het mogelijkerwijs nog goed is.

Koffiebonen die luchtdicht verpakt zijn, in de originele verpakking of een voorraadbus, gaan eigenlijk nooit overstuur. Zolang je maar de bonen maalt, net genoeg om er koffie van te zetten.

Koffie bewaren

Bewaar de koffie in de originele verpakking als de verpakking nog niet geopend is.

Is de verpakking wel geopend, doe de koffie dan in een asluitbaren voorraadbus.

Koffie invriezen

Er is natuurlijk geen noodzaak om koffiebonen of gemalen koffie in te vriezen.

Vers gezette en afgekoelde koffie kun je echter wel invriezen. Bijvoorbeeld als je dit na het ontdooien wilt gebruiken om er koffiegelei of ijskoffie van wilt maken.

Deel ons op social media