Site Overlay
Boekweit bewaren

Boekweit bewaren

Boekweit bewaren, je hebt een zak van deze zaadjes in huis gehaald, misschien zelfs wat te veel. Wat nu? Het is gelukkig niet zo moeilijk als je misschien denkt.

Voordat we ingaan op het bewaren, eerst even terug naar de basics. Boekweit is geen graan, hoewel veel mensen dat denken. Het is eigenlijk een zaadje van een plant die verwant is aan rabarber.

Houdbaarheid boekweit

Verse boekweit heeft een houdbaarheid van ongeveer 1 tot 2 weken als je het in een koele, droge plaats bewaart.

Eenmaal gekookt, kun je de zaadjes ongeveer 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren.

Een belangrijk punt dat ik eerder niet heb besproken, is de houdbaarheid van gedroogde boekweit. Gedroogde boekweit kan een handige optie zijn als je van plan bent het voor een langere periode te bewaren.

Gedroogde boekweit is doorgaans veel langer houdbaar dan verse of gekookte. Als je het goed bewaart, kan het tot wel een jaar houdbaar zijn. Zorg ervoor dat je de gedroogde boekweit in een luchtdichte verpakking bewaart, weg van vocht en direct zonlicht.

Net als bij verse boekweit, kun je gedroogde boekweit het beste bewaren op een koele, droge en donkere plek. Een voorraadkast is hiervoor ideaal.

Hoewel degedroogde versie een flinke tijd mee kan gaan, is het altijd een goed idee om voor gebruik even te controleren op tekenen van bederf. Ruikt het vreemd, of zie je tekenen van schimmel? Dan is het tijd om het weg te gooien.

Boekweit bewaren

In de voorraadkast

De simpelste manier om boekweit te bewaren is in de voorraadkast. Zorg dat de zak goed gesloten is en bewaar het op een droge, koele plaats. Eventueel kun je een geopende verpakking overdoen in een bakje dat je luchtdicht kunt afsluiten.

In de koelkast

Je kunt boekweit ook in de koelkast bewaren, vooral als het al gekookt is. Gebruik een luchtdicht bakje om te voorkomen dat het uitdroogt.

Boekweit invriezen

Je kunt het dus ook invriezen.

Invriezen is een uitstekende optie als je boekweit voor een langere periode wilt bewaren. Het blijft 4 tot 5 maanden goed in de vriezeren je kunt het zo weer opwarmen.

Tips voor het invriezen van boekweit

  1. Gebruik diepvrieszakken of bakjes
  2. Laat de boekweit eerst afkoelen voordat je het invriest
  3. Label de zakken met de invriesdatum

Deel ons op social media