Site Overlay
Pinda's bewaren

Pinda’s bewaren

Pinda’s bewaren kun je, afhankelijk of het gebrande en niet gebrande pinda’s zijn, en of de noten gepeld zijn, op verschillende manieren.

Eigenlijk kennen we twee soorten, de pinda’s die in de schil of schaal zitten. Deze kunnen gebrand zijn of ongebrand. Ongebrand is eigenlijk niet voor consumptie geschikt, maar kunnen bijvoorbeeld voor de vogels buiten in de tuin gehangen worden.

Daarnaast zijn er gepelde pinda’s die vaak in een plastic zak zitten, met zout of zonder zout. Deze zijn altijd gebrand.

Deze soort wordt wel het meest gegeten, en dan ook nog eens meestal met zout.

Houdbaarheid Pinda’s

Gepelde pinda’s, dus met zout of zonder zout, kan in een afgesloten zak nog zo’n vier weken na opening van de zak bewaard worden. Natuurlijk kun je de noten ook in een bakje met deksel doen.

Daarbij moet je natuurlijk altijd nog op de datum op de verpakking letten, want na de THT-datum zijn ze eigenlijk niet meer houdbaar. Hoewel sommigen aangeven dat noten tot twee maanden na de THT-datum nog gegeten kunnen worden.

Ongepelde pinda’s kunnen, als de noten ook gebrand zijn, ook een week of vier bewaard worden.

Niet gebrande pinda’s zijn niet geschikt voor consumptie, en de dieren die deze eten kijken niet na of de noten nog houdbaar zijn. Hou rekening met ongeveer een half jaar.

Je kunt overigens zien wanneer noten niet meer goed zijn, ze kunnen wit uitslaan, worden ranzig of taai, en als de schimmel er op staat gooi je de noten vanzelfsprekend ook weg.

Pinda’s bewaren

Gebrande pinda’s, gepeld of niet gepeld, kun je het beste bij kamertemperatuur bewaren.

Is de verpakking geopend dan bij voorkeur in een bakje met deksel, is de verpakking nog niet geopend rustig in de verpakking laten.

Noten in de koelkast bewaren, daar raden we vanaf. Het kan wel, maar de noten kunnen ook muf gaan ruiken, en de smaak wordt er niet beter op.

Pinda’s invriezen

Noten in het algemeen, kun je prima invriezen, maar dan liever niet gezoute noten. Zoute noten, daarvan kan de kwaliteit door het invriezen terug lopen.

  1. De noten eventueel kleiner hakken, en in een diepvriesbak of diepvrieszak doen.
  2. Luchtdicht afsluiten en voorzien van label met naam en datum.
  3. Bij minimaal minus 18 graden invriezen.
Deel ons op social media