Site Overlay
Pruimen bewaren

Pruimen bewaren

Pruimen bewaren blijkt toch wel wat moeilijker te zijn dan de meeste mensen denken. Het is namelijk de fruitsoort die het meeste weggegooid wordt.

De vrucht lijkt ook best wel robuust maar is dat niet. Pruimen komen vaak nog niet helemaal rijp in huis, blijven dan op kamertemperatuur liggen, en blijken dan eigenlijk ineens overrijp aan het worden.

Daarbij komt nog dat als er één rottend exemplaar in een aantal pruimen zit, deze de andere pruimen ook heel snel kan aansteken.

En dat is altijd jammer natuurlijk, want het is ook een veelzijdig soort fruit. Want er zijn talloze soorten die allemaal ook weer anders smaken.

Houdbaarheid Pruimen

Rijpe pruimen kun je drie tot vier dagen in de koelkast bewaren. Wel regelmatig het fruit bekijken en rottende exemplaren meteen verwijderen.

Onrijpe pruimen kun je eventueel een paar dagen op een niet te koele en niet te warme plek bewaren, zodat de vruchten kunnen rijpen. Daarna gewoon in de koelkast bewaren.

Niet afdekken met plastic en wees voorzichtig met de vochtige groentelade.

Ontpitte pruimen kun je maximaal nog een dagen in de koelkast bewaren.

Ingevroren kun je het fruit tot wel 12 maanden bewaren.

Pruimen bewaren

De pruimen bij voorkeur niet op een hoop in de koelkast bewaren, want dan heb je een hoog aanstekingsgevaar. Leg de pruimen iets los van elkaar op de onderste plank.

Dat is de beste manier om langer van dit heerlijke fruit te kunnen genieten.

Zachte pruimen kun je overigens beter meteen eten.

Pruimen invriezen

Pruimen invriezen is best wel makkelijk, maar gebruik alleen rijpe pruimen. Na ontdooien worden de vruchten namelijk niet rijper. Dus onrijpe blijven onrijp.

De vruchten wassen, steeltjes verwijderen, en doormidden snijden om de pit eruit te halen. Je kunt de halve pruimen nog kleiner snijden.
In een diepvrieszak of diepvriesbak doen en luchtdicht afsluiten.
Voorzien van label met naam en datum, en bij minimaal min 18 graden invriezen.

Deel ons op social media

1 thought on “Pruimen bewaren

Comments are closed.