Site Overlay
Peren bewaren

Peren bewaren

Peren bewaren is makkelijk, maar het ligt er vooral aan hoe vers of hoe rijp de peren zijn. In dat opzicht zijn peren best wel vergelijkbaar met appels.

Het ligt ook aan de smaak van de persoon die het fruit eet. Want de een eet liever nog wat harde peren, terwijl de ander nu juist een rijpe en sappige peer wil.

En dan ligt het ook nog eens aan de soort peer. Nee we bedoelen dan niet hoe de soortnaam van de peer is, maar meer of het handperen zijn of stoofperen.

Voor diegene die niet weet wat handperen zijn, dat zijn perensoorten die niet gestoofd worden maar met de hand gegeten worden. Eigenlijk eet je deze peren net zo als appels.

Houdbaarheid Peren

Peren kun je relatief lang bewaren, en dan natuurlijk het beste ook nog eens in de koelkast. Daarin kun je peren 2 tot 3 weken goed houden.

Maar het ligt ook aan de rijpheid van de peren. Natuurlijk is dit fruit het gehele jaar door verkrijgbaar, maar komt meestal uit de koeling.

Daardoor kunnen peren soms nog vrij hard zijn. Dit harde fruit kun je rustig een paar dagen tot een week op de fruitschaal laten liggen zodat de peren rijper worden.

Buiten de koelkast kun je het fruit enkele dagen tot wel een week goed houden. Vooral als je het fruit op een koele plek bewaard.

Gekookte stoofperen kun je tot drie dagen goed houden in de koelkast, natuurlijk welk afgedekt.

Overigens hoef je niet speciaal stoofperen voor dit gerecht te gebruiken, want iedere peer kun je stoven. Alleen vinden we bepaalde soorten lekkerder.

Peren bewaren

Peren bewaren doe je vanzelfsprekend meestal in de koelkast. Eventueel in de groentelade, anders op de onderste plank. Niet afdekken en regelmatig kijken of een peer te zacht begint te worden of rotte plekken krijgt. Deze kun je er ruim afsnijden en het fruit nog opeten.

Het kan zijn dat de peren nog hard zijn, dan leg je het fruit op de fruitschaal bij kamertemperatuur. Het fruit kan dan rijpen en zachter worden.

Peren invriezen

Net als bij appels, is peren invriezen een goed idee om het fruit langer houdbaar te maken. Bijvoorbeeld als je zelf een bom hebt met veel vruchten. Daarnaast kun je ook stoofpeertjes goed invriezen.

Peren invriezen doe je als volgt:

  1. Rijpe peren wassen, schillen, en schoonmaken.
  2. Het fruit in partjes snijden en in een diepvriesbak doen, of in een diepvrieszak.
  3. Luchtdicht afsluiten en bij minimaal min 18 graden invriezen.
Deel ons op social media