Site Overlay
Melk bewaren

Melk bewaren

Melk bewaren, en dan moet je wel goed op het verschil letten tussen houdbare en verse melk, is niet moeilijk als je weet hoe dat dan het beste gedaan kan worden.

Houdbare melk is in afgesloten pak gewoon veel langer houdbaar dan verse melk, maar is het pak geopend dan maakt het niet zo bijster veel uit.

Naast de bewaartermijn is er natuurlijk nog een heel groot verschil tussen beide melksoorten, en dat is de smaak. Verse melk heeft een veel frissere smaak, en veel mensen vinden houdbare melk helemaal niet lekker.

Dit smaakverschil wordt nog sterker omdat een pak houdbare melk niet in de koelkast bewaard hoeft te worden als het pak nog niet geopend is. Bij verse melk moet dat wel.

Het smaakverschil tussen warme en koude melk is dan ook groot volgens sommige liefhebbers.

Natuurlijk bestaat er dan nog wel verschil tussen halfvolle melk en volle melk, maar voor het bewaren en het aantal dagen, is er verder geen verschil tussen beide soorten. Het verschil heeft alleen te maken met het percentage vet dat in de melk zit.

Houdbaarheid Melk

Verse melk kan in de koelkast, na openen, nog een dag of 2 tot 4 goed blijven.

Bij een gesloten pak moet je goed op de THT-datum letten, Normaliter 4 tot 5 dagen na aankoop nog houdbaar. Er wordt gezegd dat deze melk nog een paar dagen na overschrijding van deze datum goed kan zijn. Je moet dus ruiken en proeven, en als melk niet meer goed is, dan ruik je dat wel.

Ook een gesloten pak moet je in de koelkast bewaren.

Houdbare melk kun je in de koelkast 3 tot 5 dagen goed houden, als het pak geopend is.

Een nog niet geopend pak houdbare melk, hoeft niet in de koelkast bewaard worden. Deze soort kan maanden buiten de koelkast goed blijven, let ook hier weer op de THT-datum.

Overigens blijft een geopend pak melk, of melk in en beker of glas, buiten de koelkast 6 tot 10 uur goed. Daarna kun je bij sommige soorten melk een gelige vloeistof boven de steeds dikker wordende melk zien verschijnen. Niet meer drinken in dat geval.

Een geopend pak sojamelk moet ook in de koelkast bewaard worden, tussen de 3 en 5 dagen houdbaar. Bij een gesloten pak ligt het er aan of het houdbare sojamelk is of niet houdbaar. Bij dit laatste moet ook een gesloten pak in de koelkast bewaard worden. Kijk in beide gevallen op de verpakking naar de THT-datum.

Melk bewaren

Een geopend pak melk, houdbare of verse melk, moet altijd in de koelkast bewaard worden. Doe de lipjes van het pak wel zoveel mogelijk dicht.

Er zijn ook schenktuitjes die je van boven in het pak kunt steken. Daarbij hoef je het pak zelf niet open te maken, een schenktuitje kan afgesloten worden. De melk blijft dus langer vers.

Een ongeopend pak verse melk moet in de koelkast bewaard worden. Houdbare melk kun je bij kamertemperatuur bewaren totdat het pak geopend wordt.

Melk invriezen

Melk invriezen? Ja dat kan, maar de textuur van de melk kan veranderen. Je moet dan tijdens het ontdooien wel de melk, en daarbij maakt het verder niet uit welke soort melk, regelmatig schudden.

Doe je dat niet dan kan de melk gaan schiften en ook hier een gele vloeistof boven de witte melk krijgen.

Al met al raden we het invriezen van melk eigenlijk af.

Deel ons op social media