Site Overlay
Parmezaans kaas bewaren

Parmezaans kaas bewaren

Parmezaans kaas bewaren kun je het beste op de onderstaande manier doen, want de kaas is natuurlijk qua prijs iets speciaals. En natuurlijk wat smaak betreft ook.

Het is in ieder geval een iets andere bewaarmethode als bij normale Hollandse kazen, en dat is natuurlijk ook van toepassing die op de Parmezaanse kaas lijken maar niet zo genoemd mogen worden.

Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Piave, iets minder lang gerijpt.
  • Pecorino Romano, gemaakt van schapenmelk.
  • Grana Padano, de kaas die geen Parmezaanse kaas genoemd mag worden omdat de kaas uit uit een ander deel van ItaliĆ« komt, maar ook een kaas die bijna gelijk smaakt maar een stuk goedkoper is.

Voor deze drie kaassoorten kun je dus ook gewoon de bewaarmethode voor Parmezaanse kaas gebruiken.

Houdbaarheid Parmezaans kaas

is een vrij harde kaassoort, en dat merk je pas als je een stuk koopt en daarvan kaas wil schaven of raspen.

Voor de houdbaarheid heeft dit voordelen, maar aan de andere kant ook nadelen.

Je zou bijvoorbeeld denken dat hard en drogere kaassoorten minder vatbaar zijn voor schimmel. Dat is dus niet het gevbal, alleen duurt het doorgaans langer voordat de kaassoort schimmel kan opdoen.

Krijg je toch schimmel op de kaas, en dat kan soms zelfs maanden duren, breek het ook ineens erg hard uit. Simpel een stukje wegsnijden is dan vaak niet echt een optie meer.

De houdbaarheid van Parmezaanse kaas ligt ook aan de verpakkingsmethode, of juist het ontbreken van de verpakking.

Goed verpakte Parmezaans kaas kan soms wel 2 tot 4 maanden goed blijven. Maar dan moet de verpakking nog niet geopend zijn geweest.

Is de verpakking open dan kun je deze kaassoort toch nog tot 6 weken in de koelkast bewaren.

En laten we daarbij vermelden dat een hele Parmezaanse kaas, zou je dit qua prijs kunnen kopen, altijd langer houdbaar is vanwege de buitenkant van de kaas. Zodra de kaas wordt aangesneden is de kaas vatbaar voor invloeden die ervoor kunnen zorgen dat de kaas uiteindelijk bederft.

Parmezaans kaas bewaren

Deze kaas, en de vergelijkbare kaassoort kun je in de koelkast 6 weken tot 2 maanden bewaren, maar dan moet de kaas wel afgedekt zijn.

Ligt de kaas open in de koelkast, dan kan de kaas helemaal uitdrogen en hard en taai worden.

Parmezaans kaas invriezen

Geraspte Parmezaans kaas kun je prima invriezen, maar een stuk Parmezaans kaas invriezen zal tot een teleurstelling leiden.

Bij dit laatste kan de smaak verdwijnen of verminderen.

Deze kaas invriezen zorgt er wel voor dat de kaas tot wel 8 maanden ingevroren bewaard kan worden.

Deel ons op social media