Zure room bewaren, daar zit toch wel een groot verschil tussen een ongeopende verpakking en een geopende verpakking wat houdbaarheid betreft.
En laten we voorop stellen dat zure room welk degelijk kan bederven, want de meeste mensen denkend at deze room niet meer zuur kan worden.
Het zuur worden van iets heeft niet zo zeer te maken met de smaak, maar met bederven. Zure room kan dus wel bederven, en wordt dan anders zuur van smaak. Een beetje wrang en zuurderig.
Niet prettig wat smaak betreft, je proeft meteen dat het bedorven is, en ook de textuur veranderd geheel. Het kan zelfs gaan schiften, waardoor en meer vocht en kleine hardere stukjes in de room gaan drijven.
Houdbaarheid zure room
Bij een nog niet geopend pak zure room moet je vooral letten op de tht-datum op de verpakking. Wat overigens niet meteen wil zeggend dat het na deze datum bedorven is. Het is immers een datum die aangeeft dat het tenminste houdbaar is tot deze datum.
Een dag nadien zal het waarschijnlijki nog goed zijn, zeven dagen over de datum dan is het hoogstwaarschijnlijk bedorven.
Een geopende verpakking, er vanuit gaande dat de tht-datum nog niet overschreden is, blijft normaliter tot maxiamaal twee dagen afgedekt goed in de koelkast.
We zeggen wel vaker dat melkproducten slecht in te vriezen zijn, maar zure room kun je ingevroren nog een maand of twee tot drie in de vriezer bewaren.
Zure room bewaren
Zowel een geopende verpakking als een ongeopende verpakking zure room moet je altijd in de koelkast bewaren.
Buiten de koelkast zou de room binnen enkele uren bederven.
Zure room invriezen
Zure room invriezen is eigenlijk een goed voorbeeld van hoe sommige melkproducten tegen de stroom in, nu juist wel goed in te vriezen zijn. Meestal komt het er geschift uit, maar bij dit melkproduct niet.
Je kunt een verpakking gewoon invriezen, een geopende verpakking in een diepvriesbakje verpakken.
Ontdooien moet je overigens wel in de koelkast doen.