Ricotta bewaren, een zachte kaas die van oorsprong uit Italië komt, en waar zowel waarmee als koude gerechten mee gemaakt kunnen worden.
Het probleem bij ricotta is de houdbaarheid, want die is doorgaans niet zo lang. Daarnaast is de kaas snel vatbaar voor besmetting met bacteriën en dergelijke.
Reden ook waarom we altijd adviseren om de kaas bijvoorbeeld met een schone lepel uit het bakje te scheppen, waarin de kaas vaak is verpakt.
Houdbaarheid Ricotta
Verse ricotta kun je maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren, en dan ook nog eens alleen als je het bakje waarin de kaas zit, goed hebt afgesloten.
Laat je het bakje open in de koelkast staan zul je zien dat de kaas snel begint te schimmelen, of uit zal gaan drogen.
In beide gevallen kun je de ricotta weggooien, en dat zou natuurlijk zonde zijn.
Wil je de ricotta in een dessert verwerken is de smaak overigens de eerste 2 dagen beduidend beter.
Ricotta bewaren
Ricotta kun je dus eigenlijk alleen maar in de koelkast bewaren, en dan nog goed afgedekt in een luchtdicht afgesloten bakje.
Dat wil dus ook zeggen dat verse ricotta, niet ingevroren kan worden. Vooral na het ontdooien verliest de kaas nagenoeg alle smaak, verminderd de structuur, en is dus niet meer eetbaar.
Maar, bereide ricotta kan wel worden ingevroren.
Ricotta invriezen
Ricotta invriezen kan dus wel, maar alleen bij bereide ricotta. Verse ricotta invriezen raden we af.
Bij gerechten waarin deze kaas verwerkt is kunnen normaal gesproken wel ingevroren worden, maar de houdbaarheid blijft beperkt tot ongeveer 2 maanden, en ontdooien in de koelkast.