Site Overlay
Oude kaas bewaren

Oude kaas bewaren

Oude kaas bewaren gaat net even op een andere manier dan jonge kaas bewaren, en dat komt doordat deze kaassoort bekend staat om het mogelijke zweten.

Door dit zweten kan er vocht op de kaas komen en juist die plekken kunnen schimmel krijgen. Deze schimmel kun je er vrij simpel vanaf snijden, maar de meeste mensen vinden het idee alle al niet echt prettig.

Bewaar je de oude kaas op de juiste manier dan zul je minder last van zweten en schimmel hebben. Je kunt dus langer genieten van oude kaas, want dat is natuurlijk toch al een product voor genieters.

Wat je overigens vooral niet moet doen, bij welke kaasssoort dan ook, is een stuk kaas omwikkelen met vershoudfolie, Want dan kun je juist last van zweten krijgen.

Als de kaas hard geworden is, schimmelplekken vertoond, of vreemd ruikt, kan de kaas bedorven zijn. Proef de kaas voor zekerheid, bedorven kaas smaakt geheel anders.

Houdbaarheid oude kaas

Oude kaas kun je tot 2 weken bewaren in de koelkast, mits de kaas wel verpakt is op de juiste manier.

Is e verpakking van de kaas nog luchtdicht, dan kan de kaas langer bewaard worden. Kijk in dat geval naar de THT-datum.

In de diepvries kun je oude kaas overigens 2 tot 4 maanden bewaren.

Oude kaas bewaren

Oude kaas kun je het beste in de koelkast bewaren, en dan bij voorkeur in een gesloten verpakking.

Is de verpakking open, of heb je de kaas niet in een luchtdichte verpakking gekocht, verpak de kaas dan in kaaspapier of in speciaal folie om zweten zoveel mogelijk te voorkomen.

Ontstaat er toch schimmel dan moet je deze ruim wegsnijden. Snij daarbij ongeveer een centimeter om de schimmelplek weg.

Plakken kaas zijn doorgaans in een open verpakking ongeveer 4 dagen houdbaar. Een stuk kaas wat langer. Een open verpakking geraspte kaas is slechts twee dagen houdbaar.

Oude kaas invriezen

Oude kaas invriezen is mogelijk maar je moet rekening houden met smaakverlies en verlies aan textuur. Rasp je de kaas heb je hier minder last van.

  1. De kaas raspen, in stukken snijden, of in plakken snijden.
  2. Verpakken in vershoudfolie en daarna in diepvriesbakken of diepvrieszakken.
  3. Luchtdicht verpakken en voorzien van etiket.
  4. In de vriezer leggen bij minimaal min 18 graden.
Deel ons op social media