Site Overlay
Zout bewaren

Zout bewaren

Zout bewaren lijkt zo simpel, maar is onder andere sterk afhankelijk van het vocht in huis of daarbuiten, want zout trekt als het ware vocht aan.

Eén groot voordeel bij het bewaren van zout, het kan eigenlijk gewoon niet bederven. Maar vochtig zout zal haast niemand meer gebruiken. Hoewel het natuurlijk niet weggegooid hoeft te worden.

Als je het zout droogt, in de oven, in de zon, of in de airfryer, kun je het gewoon weer gebruiken.

Houdbaarheid zout

Zout, net als suiker, blijft eigenlijk onbeperkt goed. Wel kan de structuur veranderen doordat het begint te klonteren. Dat noemen we niet bederven maar is een kwestie van ouder worden van het zout.

Daarom gaan we er vanuit dat zout enkele jaren bewaard kan worden, mits het droog bewaard wordt.

Zout bewaren

Zout kun je het beste in de originele verpakking of in een glazen pot bewaren. Zoveel mogelijk droog bewaren is aan te bevelen.

Dus bijvoorbeeld in de keukenkast.

Bewaar je zout in een peper en zout stel, dan is het aan te bevelen om er wat korrels droge rijst aan het zout toe te voegen. Dit kan voorkomen dat het zout toch vochtig wordt.

Bij het strooien zijn de korrels rijst te groot en zal er alleen zout uit het potje komen.

Voor het bewaren van zout maakt het overigens niet uit of je een ander soort zout dan tafelzout wilt bewaren. Ook voor andere soorten, zoals bijvoorbeeld zeezout, blijft droog bewaren aan te raden.

Zout invriezen

Hoewel zout invriezen wel mogelijk is als dit droog verpakt wordt en ingevroren, is er natuurlijk geen noodzaak om zout in de vriezer te bewaren.

Deel ons op social media