Site Overlay
Brie bewaren

Brie bewaren

Brie bewaren, we moeten wel onderscheid maken tussen een heel kaasje en een stukje kaas, doe je normaliter in de koelkast.

Vaak is deze kaas verpakt in een soort vetvrij papier, en daarna nog een keer verpakt in een klein, en vaak rond, doosje. Soms ook is een punt brie verpakt in een papieren verpakking.

Bij dit laatste pakt bijna niemand de kaas weer in het papier in, en ligt de kaas half open en bloot in de koelkast. Daardoor kan de kaas wat uitdrogen.

Brie die verpakt is in een doosje, wordt vaak wel weer na het afsnijden verpakt in datzelfde doosje. De kans op uitdrogen is dan een stuk minder groot.

Koop je een vers stuk brie bij de kaashandelaar of winkel, is de kaas vaak verpakt in vetvrij papier. Ook hierbij heb je een kans dat de kaas uitdroogt.

Houdbaarheid brie

Brie waar een stuk vanaf is gesneden, en die los in de koelkast ligt, kun je maximaal nog 4 dagen bewaren in de koelkast.

Is de brie verpakt in een doosje, dan is het houdbaar gedurende 4 tot 6 dagen.

Brie in een nog niet geopend doosje of andere verpakking kan ruim een week bewaarde worden in de koelkast.

Wat veel mensen niet weten is dat deze kaassoort ook ingevroren kan worden. Dat kan bij alle zachte kaassoorten, en de kaas is nog drie maanden ingevroren houdbaar.

Zachte kaas die in paneermeel of in deeg zit, kan nog twee dagen in de koelkast bewaard worden.

Brie bewaren

Brie, en alle andere zachte kaassoorten, moet in de koelkast bewaard worden.

Natuurlijk is dit enerzijds omdat de kaas bederven zou buiten de koelkast, maar anderzijds ook omdat de kaas bij hoge temperaturen vloeibaar of minder vast zou kunnen worden.

Zachte kaas is minder lang houdbaar dan harde kaas, en door de buitenkant van de kaas is het ook moeilijk te constateren dat de zachte kaas beschimmeld is. De kleur van de buitenkant is immers dezelfde kleur van de meeste schimmels, anders dus als de vaak blauwe schimmel bij hard kaas.

Let bij gekocht brie dan ook altijd op de tenminste houdbaar tot datum.

Brie invriezen

Brie invriezen kun je in één stuk, maar we adviseren om geen grotere stukken dan ongeveer 200 gram in te vriezen.

Dit omdat je een stuk brie niet nog een keer kunt invriezen.

Verpak de kaas in vershoudfolie, en daarna in een diepvrieszak.

Invriezen gedurende minimaal een dag, voordat je de kaas kunt ontdooien. Ontdooien overigens bij voorkeur in de koelkast.

Deel ons op social media