Site Overlay
Aardbeien bewaren

Aardbeien bewaren

Aardbeien bewaren kan soms best wel lastig zijn, vooral als je in de hoogzomer verse aardbeien goedkoop in de winkels ziet maar het fruit eigenlijk een dag of meer later pas nodig hebt.

We zeggen welk zacht fruit, en dat klopt natuurlijk. Daardoor zijn aardbeien ook vatbaar voor wondjes en dergelijke. En die wondjes kunnen heel makkelijk zacht beginnen te worden, of beginnen te rotten.

En dan maakt het op zich al niet meer uit of het fruit in de koelkast ligt, want zelfs daar kunnen aardbeien langzaam beginnen te rotten.

Het is het populairste zomerfruit, het seizoen voor lekker aardbeien met echte aardbeiensmaak is kort, en dus willen we daar zo lang mogelijk van kunnen genieten.

Houdbaarheid aardbeien

Buiten de koelkast kun je aardbeien met veel geluk een dag bewaren, maar dan niet in de hoogzomer. Dat komt omdat het fruit dat je in de winkel koopt natuurlijk al ergens in het land geplukt is, soms zelf de vorige dag.

Heb je zelf aardbeien in de tuin staan, pluk deze dan vroeg op de ochtend als de zon er nog niet op staat de schijnen. De vruchten zijn dan voller van smaak en verse.

Aardbeien kun je het beste natuurlijk in de koelkast bewaren, gedurende een dag of twee. Bij voorkeur niet verpakt in plastic, en regelmatig even controleren of er rottende exemplaren tussen zitten. Deze kunnen namelijk goede exemplaren aansteken die dan ook gaan rotten.

Wil je de vruchten langer bewaren dan is het raadzaam het in te vriezen. Ingevroren zijn aardbeien tot wel 12 maanden te bewaren.

Aardbeien bewaren

Aardbeien bewaar je dus het beste in de koelkast als je deze vers wilt eten, of anders in de vriezer.

Haal in ieder geval de aardbeien uit het doosje waarin ze gekocht zijn. Leg wat keukenpapier op een bord of in een schaaltje, en leg de aardbeien hier zoveel mogelijk los van elkaar op. Dit bordje of schaaltje doe je in de koelkast.

Een andere mogelijkheid om deze zomers lekkernij te bewaren is natuurlijk het zelf maken van jam of marmelade.

Aardbeien invriezen

Aardbeien invriezen is een goede methode als je het fruit langer wilt bewaren dan een paar dagen.

  1. Aardbeien schoonmaken, en het kroontje verwijderen.
  2. De vruchten goed wassen en droog deppen met keukenpapier.
  3. Verpakken in diepvriesbak of diepvrieszak, luchtdicht afsluiten, en voorzien van etiket met naam en invriesdatum.
  4. Bij minimaal min 18 graden invriezen.
Deel ons op social media