Site Overlay
Jam bewaren

Jam bewaren

Jam bewaren doe je of in de koelkast bij een reeds geopende pot, of bij kamertemperatuur bij een nog niet geopende pot.

Bovendien is er een groot verschil wat bewaren betreft tussen jam die je koopt in de supermarkt, en zelf gemaakte jam.

Overigens is dit verschil en de bewaarmethode hetzelfde voor marmelade en confituur, als bij jam. Het verschil zit eigenlijk alleen in de manier van bereiden en in hoe grot de vruchten in de jam zijn gebleven.

Zo zijn bij gelei alle stukjes compleet fijn gemalen of gepureerde, en bij marmelade zitten er nog stukjes vrucht of schil in.

Houdbaarheid Jam

Dat is best wel moeilijk om aan te geven. Laten we eerst eens kijken bij jam die in de winkel gekocht wordt.

Een geopende pot kan vaak tot drie maanden in de koelkast worden bewaar, een gesloten pot 8 maanden tot een jaar bij kamertemperatuur. Maar kijk voor de veiligheid altijd op de datum op de pot.

Maak je zelf jam is het geheel anders.

Is de jam of marmelade gemaakt met suiker of geleisuiker, dan is de geopende pot ongeveer drie maanden na opening houdbaar is de koelkast. Een nog niet geopende pot is tot een jaar houdbaar bij kamertemperatuur, nu het vullen van de jampotten.

Is de jam suikervrij, dus niet gemaakt met suiker of geleisuiker, dan is de geopende pot nog maximaal 6 weken houdbaar in de koelkast. Een gesloten jampot ongeveer nog 6 weken houdbaar bij kamertemperatuur.

Jam bewaren

Een geopende pot jam, marmelade, confituur, of gelei, moet je dus in de koelkast bewaren. Natuurlijk wel afdekken met de deksel.

Een nog niet geopende pot kun je het beste bij kamertemperatuur bewaren.

Bij sommige soorten zelf gemaakte jam, vaak zonder suiker, wordt aangeraden dit in de koelkast te bewaren.

Jam invriezen

Jam invriezen is mogelijk, als je dit in kleine porties doet. Verpak het dan in speciale kleine invriesbakjes, natuurlijk niet in een glazen jampot.

Ook taart waar jam in of op is verwerkt, kun je doorgaans invriezen.

Deel ons op social media