Site Overlay
Bramen bewaren

Bramen bewaren

Bramen bewaren kun je goed in de koelkast en vriezer. Dit fruit is vanaf mei tot en met oktober in de winkels en op de markt verkrijgbaar. En natuurlijk ook in het wild in sommige delen van het land. En je kunt dit zachte fruit ook gewoon uit de tuin halen, als je tenminste een bramenstruik in de tuin hebt staan.

Als je dit fruit invriest of bewaren wilt, let er wel op dat de vruchten rijp zijn.

Zijn de bramen nog niet rijp? Dan vries deze liever nog niet in, maar laat ze nog even bij kamertemperatuur narijpen, als je de vruchten invriest kunnen ze namelijk niet meer rijpen.

Houdbaarheid Bramen

De bramen kun je het beste in de koelkast bewaren, hier zijn ze maximaal 3 dagen houdbaar. Buiten de koelkast maximaal 2 dagen bewaren, in de kelder tot 3 dagen.

Zijn de bramen aan het rotten, of hebben deze en rare geur? Dan gooi het fruit liever weg. De suiker in de bramen kan namelijk soms beginnen te gisten, vooral als de vruchten wat gekneusd zijn.

Je kunt bramen natuurlijk ook buiten de koelkast bewaren, deze moet je dan wel wat sneller opeten.

Het kan namelijk zijn dat deze snel rotten, deze zijn dan niet meer veilig om te eten.

Bramen kunnen in de vriezer maximaal 12 maanden bewaard worden.

Bramen bewaren

Bramen kun je op veel verschillende manieren bewaren, in de kelder, in de vriezer, of in de koelkast. Vanzelfsprekend kun je er ook jam van maken, of de vruchten wecken of inmaken.

Je kunt de vruchten het beste in een papieren zak in de koelkast bewaren. Niet in een plastic zak, want daarin kan het fruit sneller bederven.

Als je het fruit in de koelkast wilt bewaren, dan leg het fruit wel in de groentelade of op de onderste plank.

Op deze plek van de koelkast is de temperatuur namelijk het meest constant.

Maar, het is natuurlijk ook mogelijk om de bramen in een plastic zakje of bakje te bewaren, dit is vooral voor het invriezen van de bessen erg handig.

Bramen invriezen

Het invriezen van de bramen is ook mogelijk, maar je moet wel op een paar dingen letten.

Let er op dat er geen rotte of beschadigde bramen tussen zitten, deze kunnen er voor zorgen dat de bramen die nog goed zijn ook gaan rotten.

Voor het invriezen kun je de bramen het beste in een diepvriesbak doen. Leg de bramen nooit direct op elkaar, in mijn geval leg ik er graag een stuk bakpapier tussen.

Een goede invriesmethode is de bramen los van elkaar op een bakplaat met bakpapier daarop leggen. In de vriezer plaatsen en een paar uur laten invriezen.

Dan de bramen uit de vriezer halen en in een diepvreisbak doen. Deksel erop en weer in de vriezer.

Hierdoor kun je de bramen beter uit het bakje halen als je ze nodig hebt. Dit kan vooral handig zijn als je bijvoorbeeld een sorbet of ander gerecht met de bramen wilt maken. En je kunt de bramen makkelijk portiegewijs uit de vriezer halen.

In de vriezer kun je de bramen maximaal 12 maanden bewaren.

Deel ons op social media