Site Overlay
Erwten bewaren

Erwten bewaren

Erwten bewaren, en dan bedoelen we vanzelfsprekend niet een blik, doe je in de koelkast of in de vriezer. Want deze geliefde groentesoort smaakt natuurlijk vers het lekkerste.

Hoewel de meeste erwten gewoon uit blik of pot gegeten worden, die je alleen maar even hoeft op te warmen.

Vaak wordt gezegd dat je erwten het beste in de groentelade kunt bewaren. Ja, mits de groentelade niet te vochtig is, want ook peulen zijn vatbaar voor vocht en rotten.

Beter is de ondeste plank van de koelkast.

Houdbaarheid Erwten

Verse erwten bewaar je het beste in de peul in de koelkast, dan kun je de peulen nog enkele dagen goed houden.

Haal je de erwten uit de peulen, dan kun je deze het beste meteen koken of invriezen. De erwten kun je dan eigenlijk maar een paar uur in de koelkast bewaren, voordat de smaak minder wordt.

Gekookte erwten kun je nog een dag in de koelkast bewaren.

Erwten bewaren

Verse erwten kun je dus het beste in de peul bewaren totdat je de erwten uit de peulen kunt halen.

Zou je de erwten uit de peulen halen en dan in de koelkast bewaren totdat de erwten gekookt moeten worden, kan er smaakverlies optreden. Hoeveel minder smaak hangt dan van de tijdsduur af.

Vers is het lekkerste, als je deze meteen kunt bereiden.

Gekookte erwten kun je, mits wel afgedekt, ongeveer een dag goed bewaren in de koelkast. Bijvoorbeeld om een slaatje te maken.

Vanzelfsprekend kun je erwten beter invriezen als je deze langer wilt bewaren.

Erwten invriezen

Erwten invriezen is een goede methode om de groente lang houdbaar te maken. In de vriezer blijft de groente tot 12 maanden goed.

  1. De erwten wassen.
  2. Water aan de kook brengen en de erwten voorzichtig toevoegen. Drie minuten laten koken en dan direct afgieten en met koud stromend water afspoelen.
  3. Verpakken in diepvrieszakjes of in diepvriesbakken en luchtdicht afsluiten. Vergeet niet om een etiket erop te plakken met naam en datum.
  4. Minimaal 24 uur invriezen.
Deel ons op social media