Site Overlay
Havermout bewaren

Havermout bewaren

Havermout bewaren de meeste mensen gewoon in het geopende pakje die ze in de winkel gekocht hebben.

Wat de meesten niet weten; dat moet je vooral niet doen. Het is op deze manier juist niet langer houdbaar, en dus veel gevoeliger voor bederven.

Houdbaarheid van havermout

Hoe lang is gekookte havermout houdbaar? Havermout in een gesloten verpakking, is tot maximaal 2 maanden na de tenminste houdbaar tot datum houdbaar. Dit is alleen het geval als de havervlokken er nog goed eruitzien, en de verpakking noch helemaal afgesloten is. Dus nog niet geopend.

Als de verpakking van de havermout of de havervlokken geopend is, dan is deze nog maar maximaal 10 tot 12 maanden houdbaar. Dit is dan onafhankelijk van een tenminste houdbaar tot datum op de verpakking.

Voorbeeldje: Op de verpakking staat houdbaar tot 2 juni 2024. Je hebt de verpakking in januari 2022 geopend. Nu is de havermout dus niet meer tot juni 2024 houdbaar, maar tot maximaal 10 tot 12 maanden na het openen, dus maximaal tot januari 2023.

Let op: bewaar de havermout in een donkere en droge kast bij kamertemperatuur.

Gekookte havermout kun je het beste in de koelkast bewaren, als je dit doet dan is de havermout 5 tot 7 dagen houdbaar. Buiten de koelkast slechts 1 tot maximaal 2 dagen.

Havermout bewaren

Havermout bewaren kun je het beste in een donkere en droge kast bij kamertemperatuur.

Je kunt de havermout of ook havervlokken in een afgesloten bakje of potje doen, hiervoor kun je ook jampotten gebruiken.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je de havermout in een plastic zakje of in de originele verpakking bewaart. Zolang dat zakje maar zoveel mogelijk luchtdicht afgesloten is.

De laatste vraag die er nog is: kun je gekookte havermout ook bewaren? Dit is natuurlijk ook mogelijk, deze havermout, of havermoutpap, kun je in een afgesloten potje of bakje bewaren.

Gekookte havermout kun je in de koelkast bewaren, zo blijft het langer houdbaar dan buiten de koelkast.

Havermout invriezen

Havermout invriezen kun je op verschillende manieren doen. In een diepvriesbakje, in een diepvrieszakje, in een muffinblik, of in een jampot. Wel altijd goed en luchtdicht afsluiten.

Vooral jampotten zijn geschikt om gekookte havermout in te vriezen.

Jampotten kun je meestal ook gewoon in de magnetron doen om de havermout weer op te warmen. Natuurlijk dan wel de deksel er eerst afdraaien, anders kan het in de magnetron ontploffen.

Als je gekookte havermout wilt invriezen, dan is deze ongeveer 1 jaar in de diepvriezer houdbaar.

Nog niet gekookte havermout kun je het beste niet invriezen, maar droog en donker bewaren.

Deel ons op social media