Mosselen bewaren, ja het zijn als het goed is nog levende dieren, heeft iets meer zorg nodig dan je misschien zou verwachten.
Enerzijds wordt er vaak voor gewaarschuwd de mosselen te lang te bewaren omdat deze zeevruchten echt snel kunnen bederven, anderzijds moet de verpakking wel ietwat lucht kunnen doorlaten, juist omdat de diertjes nog leven.
Dat is dus enigszins een tegenstrijdigheid, want de verpakking openen kan ook beteken dat deze zeevruchten sneller bederven.
Mosselen kun je dus het beste zo snel mogelijk bereiden. Zeker in de zomermaanden als er helemaal geen reden is om ze langer dan noodzakelijk te bewaren. Mosselen kun je in deze periode bij de visboer en bij de meeste supermarkten kopen.
Zo snel mogelijk opeten voorkomt dat de zeevruchten kunnen bederven.
De juiste verpakking, zoals de verpakkingen waarin in Nederland mosselen verkocht worden, hoef je ook niet extra te openen om de levende diertjes in leven te houden. Ook al is dit een vacuĆ¼m verpakking. Zolang er maar voldoende lucht in zit.
Houdbaarheid Mosselen
Ongekookte mosselen, in een open verpakking of zonder verpakking, kunnen maximaal een dag bewaard worden in de koelkast. Bij een gesloten verpakking kun je het beste op de datum op de verpakking kijken.
Gekookte mosselen die uit de schelp zijn gehaald, kun je afgesloten maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.
Koop je de mosselen los bij de visboer, vraag dan naar de uiterste houdbaarheidsdatum.
Natuurlijk weten we allemaal dat mosselen die open blijven staan, weggegooid moeten worden. Tenminste als de mossel niet meer fris ruikt.
Je hoeft dus niet alle open mosselen weg te gooien, maar je moet je neus wel gebruiken. Een mossel die open staat is niet altijd een slechte mossel. Zeker als er veel temperatuursverschillen zijn. Dan gaat een levende en nog niet gekookte mossel open staan. Na verloop van tijd zal de mossel zich weer sluiten.
Wil je hier niet op wachten is er een trucje om te kijken of de mossel zich weer sluit. Tik met een theelepel zachtjes tegen de schelp. Een mossel die nog goed is en dus nog leeft, zal weer sluiten.
Mosselen kun je, mits uit de schelp gehaald, ook invriezen. Dan kun je deze Hollandse lekkernij ongeveer drie maanden bewaren.
Mosselen bewaren
Mosselen bewaar je dus zo kort mogelijk in de koelkast, want snel bereiden is beter voor de versheid en de smaak.
Moet je de zeevruchten toch bewaren, dan vanzelfsprekend in de koelkast in de originele verpakking die nog dicht is.
Koop je lossen mosselen leg deze dan zoveel mogelijk in een bakje en dek dit af. Niet luchtdicht want dat gaat natuurlijk niet. Deze mosselen moet je echt dezelfde dag bereiden, maar daar heeft een liefhebber geen problemen mee.
Gekookte mosselen kun je het beste in een bakje bewaren dat met een deksel kan worden afgesloten.
Mosselen invriezen
Mosselen invriezen kan prima, maar je moet de zeevruchten vooraf wel koken.
Uit de schelpen halen en in ruim water ongeveer 4 minuten koken met de deksel op de pan.
In het kookvocht laten afkoelen. Dan met kookvocht in diepvriesbakken verpakken en invriezen.