Site Overlay
Basilicum bewaren

Basilicum bewaren

Basilicum bewaren doe je het beste aan de steel, dus niet de blaadjes eraf halen zal de levensduur verlengen. De beste methode is overigens gewoon aan de plant laten zitten, maar als je heel veel basilicum hebt, of als je een aantal takjes koopt in de winkel, zijn vaak andere bewaarmethoden nodig.

Vaak wordt basilicum in een plastic zakje verkocht in de supermarkt, en dat is niet altijd de juiste methode omdat kruiden in afgesloten plastic zakjes erg snel kunnen gaan zweten.

Thuis gekomen moet je dus als eerste een dergelijk zakje open maken.

Heb je thuis basilicumplantje staan, dan kun je deze het beste vroeg in de ochtend plukken of de takjes er vanaf snijden.

‘s Ochtends hebben deze stelen en bladeren meer vocht in zich omdat de nachten altijd koeler zijn. Bij planten in een warme omgeving, of in het zonlicht, zal er tegen de avond veel minder sap inzitten.

Houdbaarheid Basilicum

Vers geplukte takjes basilicum kun je in de koelkast, niet in afgesloten plastic zakje, tot 5 dagen bewaren.

Je kunt ook een vaasje of glas met een beetje water vullen en daar de takjes in zetten in de koelkast. Dit zal al snel een paar dagen schelen dat het kruid langer vers blijft.

Een plantje blijft natuurlijk nog langer vers, mits er regelmatig water wordt gegeven. Hier kun je dan regelmatig blaadjes vanaf plukken.

Basilicum bewaren

Basilicum bewaren doe je dus of aan de plant, of in de koelkast. Maar er is nog een methode.

Als je de blaadjes van de takjes plukt, kun je deze ook in de oven, in de airfryer, of in de zon drogen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de smaak en de geur ietwat terug gaat.

Basilicum invriezen

Basilicum invriezen is een goede methode als je het kruid langer dan een paar dagen wilt bewaren.

  1. Haal de blaadjes van de takjes, en was deze.
  2. Fijn hakken of snijden.
  3. Verpakken in diepvrieszakjes, luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket met datum en naam.
  4. Bij minimaal min 18 graden gedurende 14 uur invriezen.

Basilicum kun je tot 12 maanden ingevoreren bewaren.

Deel ons op social media