Site Overlay
Bonbons bewaren

Bonbons bewaren

Bonbons bewaren doen we bijna allemaal gewoon daar waar het net toevallig uitkomt, en dat is vaak de keukenkast.

Normaliter zul je misschien denken dat chocolade, en dat is toch het hoofdingrediënt, nagenoeg niet kan bederven, maar dat is niet helemaal waar.

Pure chocolade heeft een lange houdbaarheid, net als suiker, maar vaak zitten er in bonbons hele andere ingrediënten die vrij snel kunnen bederven. Denk bijvoorbeeld aan melk, aan verschillende soorten noten, en soms worden zelfs vruchten toegevoegd.

Er is niet één bonbon, maar er zijn vaak dozen vol verschillende soorten bonbons.

Soms kom je ook een doos tegen, die al wat langer ligt, maar de houdbaarheidsdatum op de verpakking is nog niet verstreken. Toch kan de chocolade wit zijn uitgeslagen, en soms smaken de bonbons een beetje vreemd.

Laten we meteen voorop stellen dat als iets vreemd begint te smaken, het misschien nog niet bedorven is. Maar vooral bonbons moeten lekker zijn, en niet vreemd smaken. Weggooien dus.

Dat wit uitslaan van chocolade, het wordt wel bloom genoemd, kan twee oorzaken hebben.

Vaak zijn het temperatuurwisselingen. De suiker inde chocolade is gekristalliseerd, en heeft de kleur wit. De andere oorzaak is het vochtgehalte, en dat komt als de chocolade of de bonbons te vochtig bewaard worden. Het water condenseert uit het oppervlakte van de chocolade, en lost plaatselijk de suiker op. En deze witte kristallen zie je op het oppervlakte.

Maar nu het goede nieuwe, wit uitgeslagen chocolade is gewoon te eten. Het ziet er raar uit, maar smaakt er niet minder om.

Houdbaarheid Bonbons

Het ligt er een beetje aan wat er in de bonbons zit. Zijn deze gevuld met slagroom, dan maximaal twee weken. Maar dit zijn dan wel vaak bonbons die je bij een gespecialiseerde winkel moet kopen. Die koop je dus niet bij de supermarkt.

Bij alle andere soorten kun je van minimaal twee maanden uitgaan, maar kijk altijd voor de zekerheid op de verpakking naar de tenminste houdbaar tot datum.

Bonbons bewaren

Bonbons bewaren doe je het beste gewoon in een luchtdicht verpakking of voorraadbus, bij kamertemperatuur. Bij voorkeur ook in een donkere kast.

Als het erg heet weer is kun je ze eventueel in de koelkast leggen, maar dan wel in plastic verpakken zodat het niet te vochtig is en de chocolade wit uitslaat.

De bonbons niet in de buurt van andere levensmiddelen leggen die sterk ruiken, want alles waar chocolade inzit kan deze geur overnemen. En bonbons die naar uien smaken en ruiken, lijkt ons niet lekker.

Bonbons invriezen

Bonbons invriezen is mogelijk, maar hangt van de vulling af.

Als je deze lekkernij zelf maakt is het beter om de vulling die je wilt bewaren in te vriezen, en na het ontdooien van de vulling de bonbons pas te maken.

Bij gekochte bonbons raden we invriezen af, omdat je niet kunt weten of de vulling ingevroren kan worden,

Deel ons op social media