Site Overlay
IJs bewaren

IJs bewaren

IJs bewaren, en dan maakt het niets uit of we het over waterijs, vruchtijs, of roomijs hebben, moet natuurlijk altijd in de vriezer bewaard worden.

En als we vriezer zeggen, dan bedoelen we ook de vriezer. Dus niet het vriesvak in de koelkast, dat moet je gebruiken voor producten die je slechts een paar dagen ingevroren wilt houden.

Een vriezer is bedoeld voor langdurig invriezen, dus 3 tot 12 maanden.

Producten uit een vriesvak kunnen makkelijker ontdooien, omdat een vriesvak nooit de lage temperaturen gebruikt als bij een vriezer.

Eigenlijk is zelfs een aparte vriezer voor ijs nog beter. De doorsnee vriezer staat afgesteld op min 18 graden, en dat is eigenlijk te koud voor ijs.

Je zult vast wel eens bemerkt hebben dat het ijs er hard bevroren uit de vriezer komt. Beter is dus een aparte vriezer, zeker als je veel ijs hebt, die ingesteld is op een temperatuur van min 9 tot min 10 graden.

Houdbaarheid IJs

Ijs kun je maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, vooral als je zelf ijs hebt gemaakt, want daar gebruik je vaak verse producten in.

Bij ijs dat in de supermarkt gekocht is, kun je het beste op de verpakking kijken naar de uiterste houdbaarheidsdatum.

De houdbaarheidsdatum is daar vaak langer dan 3 maanden, omdat er meestal stoffen zijn gebruikt die ervoor zorgen dat de houdbaarheid verlengd wordt.

IJs bewaren

Ijs bewaar je dus het beste in een vriezer op min 9 tot min 10 graden. Als dat niet kan, kun je het in een vriezer bewaren bij een normale temperatuur van min 18 graden.

Belangrijk is wel dat, als je het ijs gebruikt en het gedeeltelijk ontdooit, dat je dit ijs niet meer terug stopt in de vriezer.

Door het gedeeltelijk ontdooien zullen er in het ijs ijskristallen ontstaan tijdens het opnieuw invriezen. Het ijs is dan minder lekker, en de textuur is veranderd.

Dus alleen ijs terug leggen in de vriezer dat nog niet ontdooit is.

IJs invriezen

Ijs invriezen klinkt misschien wat raar, maar ijs is weliswaar bevroren, maar nog niet ingevroren.

Als je ijs in een ijsmachine maakt, dan wordt dit ijs eigenlijk in beweging gehouden. Het is dus niet hard bevroren.

Ijs dat is ingevroren, kan meestal niet geschept worden omdat het te hard is.

Ijs invriezen heeft dus ook tijd nodig, en je moet er rekening mee houden dat vers gemaakt ijs zachter en lekkerder is, dan ingevroren ijs.

Deel ons op social media