Site Overlay
Rammenas bewaren

Rammenas bewaren

Rammenas bewaren, een frisse groente die meer weg heeft van een veel te grote radijs, dan van een groente. Misschien dat dat nu juist de reden is waarom rammenas in Nederland niet zo heel veel gegeten wordt.

Er zijn eigenlijk twee verschillende soorten, een witte en een zwarte rammenas, waarbij het bewaren bij beide soorten op soort gelijke manier kan gebeuren.

Overigens is deze manier ook ongeveer hetzelfde als bij radijsjes, maar bij rammenas zit meestal geen blad meer aan. Dat advies geven we altijd bij het bewaren van radijsjes, zoveel mogelijk het blad aan de knolletjes laten zitten.

De witte variant, ook wel rettich genoemd, is wat zachter dan de zwarte variant, en daardoor is deze meer vatbaar voor beschadigingen aan de buitenkant.

Houdbaarheid Rammenas

Zwarte rammenas kun je ongeveer twee manden bewaren buiten de koelkast. Witte rammenas of rettich daarentegen kan slechts maximaal twee weken bewaard worden.

Dat is best wel een behoorlijk verschil tussen beide soorten.

De zwarte versie is meer knol, terwijl de witte variant eigenlijk een witte zachte wortel is.

Rammenas bewaren

Zwarte rammenas kun je het beste niet in de koelkast bewaren, maar bij kamertemperatuur of nog beter bij een temperatuur van ongeveer 12 graden. Een kelder zou dus ideaal zijn.

Rettich, dus de witte versie, kun je juist wel het beste in de koelkast bewaren.

Bij beide versies overigens bij voorkeur met het blad nog aan de knol of wortel. Daardoor kun je de groente ietwat langer bewaren, en wordt de groente minder snel slap.

Rammenas invriezen

Rammenas en rettich invriezen is mogelijk, maar we raden het af. De smaak, die voor beide soorten toch wel kenmerkend is, zou door het invriezen en vooral het ontdooien, gedeeltelijk verloren gaan.

Daardoor smaakt de groente na het ontdooien als een flauwe en smaakloze groente.

Deel ons op social media