Site Overlay
Rode wijn bewaren

Rode wijn bewaren

Rode wijn bewaren dat is, zeker als je niet iedere dag een glas wijn drinkt, voor veel mensen toch best wel moeilijk. Daar komt bij dat rode wijn eigenlijk op een andere manier bewaard moet worden als witte wijn.

En het ligt natuurlijk ook aan de kwaliteit van de wijn. Er bestaat immers vandaag de dag rode wijn die in een kartonnen pak verkocht wordt.

Mocht je deze wijn lekker vinden, kijk dan op de verpakking naar de tenminste houdbaar tot datum. En geniet ervan als je de wijn drinkt.

Bij de wat duurdere fles rode wijn, is de bewaarmethode een beetje anders.

En ja, het kopt dat een fles rode wijn beter liggend bewaard kan worden. Dan droogt de kurk namelijk niet uit. Heeft een fles in de winkel al gestaan, zoals bij de meeste supermarkten, dan heeft het neerleggen geen zin meer. De kurk is waarschijnlijk al uitgedroogd.

Nu kan er dus, weliswaar langzaam, lucht bij de wijn komen, en wordt de kwaliteit langzaam aan minder.

Bij een goed sluiter of een wijnhuis, zul je altijd zien de rode wijn ligt. En al helemaal als de kwaliteit goed is, wat overigens niet wil zeggen dat een staande fles rode wijn automatisch slechte wijn is.

Houdbaarheid Rode wijn

Hoelang een rode wijn bewaard kan worden, daar valt weinig over te zeggen.

Je hebt bijvoorbeeld jonge wijn die snel gedronken moet worden, die kan als de wijn iets ouder wordt niet meer lekker zijn.

Daarentegen heb je ook rode wijn die lang moet liggen, en ook na vele tientallen jaren nog niet bedorven is. Maar dan spreken we natuurlijk hierboven over een nog niet geopende fles rode wijn.

Wordt de fles geopend, dan is het ineens een ander verhaal. Want geopende wijn kan slechts drie dagen bewaard worden, en dan ook als de kurk weer in de fles gestopt is.

Als rode wijn geopend wordt dan komt er zuurstof bij de wijn, en houd de drinkbaarheid na drie dagen meestal op. De wijn kan zuur worden, of wrang, en is bij 99 van de 100 soorten rode wijn niet meer lekker.

Rode wijn bewaren

Een nog gesloten fles rode wijn kun je lang bewaren, mits je de fles bij een temperatuur van 10 tot 12 graden bewaard. Bij hogere temperaturen zal de wijn minder lang goed blijven.

Bewaren overigens bij voorkeur ook op een plek waar de fles niet in direct zonlicht staat of ligt. En bij voorkeur in een ruimte die een stabiele temperatuur heeft. Dus niet de ene dag 2 graden en de andere dag 12 graden.

Te koud is overigens ook niet goed. Rode wijn bewaar je bij voorkeur niet in de koelkast, ook niet als de fles geopend is. Het is immers geen witte wijn.

Als laatste mag wijn nooit in de vrieskou staan of liggen. Dan is de wijn meteen bedorven.

Rode wijn invriezen

Rode wijn invriezen is mogelijk, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat de kwaliteit sterk minder wordt.

Maar er bestaat bijvoorbeeld een soort ijs gemaakt met rode wijn, en stoofpeertjes met rode wijn kun je ook invriezen.

Rode wijn om te drinken, daarvan raden we het invriezen af.

Deel ons op social media