Site Overlay
Wortels bewaren

Wortels bewaren

Wortels bewaren is niet moeilijk, en wortelen hoeven niet altijd in de koelkast bewaard te worden. Er is overigens weinig verschil in bewaarmethode tussen de verschillende soorten wortels.

Winterwortels, waspeen, bospeen, of Parijse wortels, het zijn eigenlijk allemaal dezelfde soort wortel, maar dan in een ander formaat.

Ook de zogenoemde oerwortels, die vaak een andere kleur dan oranje hebben, moeten op dezelfde manier bewaard worden.

Houdbaarheid Wortels

Wortels kun je in de koelkast 3 tot 5 dagen bewaren, en in de kelder 2 tot 4 dagen.

Winterwortelen kun je zelfs tot wel 3 weken in de koelkast bewaren, maar dan wel droog bewaren.

Gekookte wortels kun je in de koelkast, in een afgedekt bakje, nog 2 dagen bewaren.

Wortels bewaren

Wortels kun je in de koelkast bewaren, maar dan niet in een afgesloten plastic zak. Dan kunnen de wortels namelijk vrij snel gaan rotten.

Bij voorkeur dus los in de groentelade. Je kunt wortels ook in de kelder of in een vorstvrij schuurtje bewaren, bij een temperatuur van maximaal 15 graden.

Bospeen kan iets langer bewaard worden dan waspeen, hoewel het dezelfde soort wortel is. Bij bospeen kun je het beste het loof aan de wortels laten, zo kan de bewaartijd verlengd worden.

Wortels invriezen

Wortels invriezen is een goede methode om deze groente langer houdbaar te maken, en ook daarbij maakt het niets uit om welke soort wortel het gaat.

Wel moet je de groente voor het invriezen kort blancheren, dan kun je wortels tot een jaar in de vriezer bewaren.

Het beste snij je de wortels of de winterpeen eerst in stukken, dan blancheer je de groente gedurende 2 tot 3 minuten, en daarna verpak je de groente in diepvrieszakken of diepvriesbakken.

Deel ons op social media