Zoete aardappel bewaren hoef je niet altijd in de koelkast. Het is een knol en een groente, en deze groente heeft naast de naam helemaal niets met aardappelen te maken.
Maar wat bewaren betreft lijkt het wel heel veel op de aardappelen die we in Nederland vaak eten, de bewaarmethoden komen namelijk in grote lijnen overeen.
Houdbaarheid Zoeteaardappel
Verse zoete aardappel kun je buiten de koelkast nog een week of drie bewaren, en raar maar waar, in de koelkast vaak korter. Dat komt omdat deze groente geen liefhebber van kou is.
Gekookte zoete aardappel, in blokjes gesneden of in reepjes, kun je twee dagen in de koelkast bewaren, in een afdekte plastic bakje of een andere soort schaal met deksel.
In de vriezer kun je zoete aardappel, als deze vooraf gekookt is, tot 12 maanden bewaren.
Zoete aardappel bewaren
Verse zoete aardappel bewaren doe je bij voorkeur niet in de koelkast, want de bewaartermijn wordt daardoor toch wel beperkt. De groente kun je beter bij kamertemperatuur of in een kelder bewaren.
De kou uit de koelkast kan ervoor zorgen dat de zoete aardappels enigszins uitdrogen en slap worden, of zelf beginnen te rotten.
Bij kamertemperatuur, natuurlijk moet je deze groente dan wel droog en donker bewaren, heb je daar veel minder last van.
Vooral donker bewaren is belangrijk, omdat door licht de groente kan gaan uitlopen. En dan in een kist of in een aardappelbox bewaren, zodat de knollen lucht krijgen.
Zoete aardappel invriezen
Zoete aardappel invriezen is een prima manier om deze groente langer houdbaar te maken.
De groente schillen en in stukken of blokjes snijden, ongeveer 20 minuten koken, afgieten en eventueel droog deppen met keukenpapier, en luchtdicht verpakken.
Dan in de vriezer leggen, en minimaal 24 uur laten invriezen.