Site Overlay
Andijvie bewaren

Andijvie bewaren

Andijvie bewaren doe je het beste in de koelkast, want deze gezonde groente kan niet lang bewaard worden bij kamertemperatuur. Dan kan de groente snel minder in kwaliteit worden.

Het is een gezonde groente die in Nederland vaak gekookt wordt, maar ook vaak rauw gebruikt wordt. Bijvoorbeeld in salades en in stamppot rauwe andijvie.

Juist omdat het rauw gebruikt wordt, kun je de krop niet al te lang bewaren. Want verlepte groente ziet er immers niet lekker uit in een salade of in stamppot.

Daarom moet je de groente of vers van eigen land snijden, als je dat geluk van een eigen moestuin hebt, of niet te lang bewaren als je de groente koopt in supermarkt of bij de groenteboer.

Je kunt natuurlijk ook voorgesneden andijvie kopen, maar daarbij raden we wel aan de groente dezelfde dag nog te gaan gebruiken. En vergeet niet om voorgesneden andijvie, net zo als een krop, goed te wassen.

De kroppen die verkocht worden, zijn overigens vaak wel beter van kwaliteit dan de voorgesneden andijvie.

Bij een hele krop kun je ook controleren hoe vers deze is. Is de kleur van het hart van de krop mooi geelgroen, dan is de krop echt vers. Erg geschikt dus om rauw te gebruiken.

Houdbaarheid Andijvie

Voorgesneden andijvie, let daarbij niet al teveel op de datum op de verpakking, heeft eigenlijk dezelfde houdbaarheid dan een krop.

Doorgaans moet je rekening houden met maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Dan is de krop of de gesneden andijvie nog vers.

Bewaar je de groente langer, dan is de kwaliteit minder aan het worden. Veel mineralen en vitaminen zijn de groente dan al aan het verlaten.

Ingevroren kun je de groente nog 6 maanden bewaren.

Andijvie bewaren

Bij andijvie bewaren moet je vooral uitkijken met de plastic verpakkingen. Vandaar dat voorgesneden andijvie vaak sneller bederft dan een krop. De voorgesneden groente is immers verpakt in een afgesloten plastic verpakking.

Daarin gaat de groente zweten, het wordt nat, en kan gaan rotten. Daarom beginnen deze verpakkingen vaak al na een dag bol te staan. Kan dus niet goed zijn zo’n verpakking.

Dus haal de voorgesneden groente bij thuiskomst uit de verpakking en gebruik het dezelfde dag nog.

Ook een krop bewaar je niet in afgesloten plastic. Bovendien is het verstandig om met de snijkant van de wortel naar beneden te bewaren. Dat is het gedeelte van de krop die het minst kwetsbaar is.

Andijvie invriezen

Andijvie invriezen is een goede methode om deze groente langer houdbaar te maken.

Erg handig als de groente een keer in de aanbieding is, want de groente is niet het hele jaar door te koop tegen dezelfde lage prijs.

Deel ons op social media